Босилекът-нотка и билка,която отваря сетивата и събужда ума

Босилекът-нотка и билка,която отваря сетивата и събужда ума

Босилекът е билка, която от край време е наричана „любимец на боговете“ и е смятана за свещена от много народи, заради нейните многобройни полезни качества. За родина на билката се счита Индия, като нейното развитие започва преди хиляди години. Днес босилекът има около 160 разновидности по целия свят.

В парфюмерийното производство, босилекът е предпочитан основно в мъжките парфюми, заради неговите освежаващи пикантни нотки, но има и парфюмеристи, които залагат на него и в дамски парфюми, особено когато искат да внесат доза дързост в аромата.

Името на босилека идва от гръцки и буквално означава „кралски“. Може би това наименование също има връзка с боговете. Всяка една разновидност на билката има своите отличителни качества и аромат. Така например „сладкия босилек“ има ухание на карамфил, синия босилек на мента, а се срещат още канелен, лаймов и т.н.

Заради силния си аромат билката се използва като връхна или средна нотка в парфюмите, като оставя леко сладникав и освежаващо зелен отекващ аромат в парфюмните композиции. Подходящи комбинации с босилек се явяват цитрусовите нотки на мандарина, грейпфурт и лимон. От другите подправки успешно се колаборира с ментата, джинджифила, сандаловото дърво, бергамот, пачули и др.

Етеричното масло от босилек също намира широко приложение, особено в медицината. Установено е, че то съдържа множество полезни качества, които спомагат за направата на различни мехлеми и отвари против ухапвания, храносмилателни проблеми и успокояващи лосиони. Всеизвестен факт е, че както етеричното масло от босилек, така и самия босилек притежават антистресови качества и имат успокояващо действие върху организма.

Освен в парфюмерията и кулинарията, билката е масово използвана и в медицината. Установено е, че босилекът притежава силни антиракови, антивирусни и антимикробни свойства.

В нашия онлайн магазин можете да откриете парфюми, съдържащи свежата и стимулираща сетивата нотка на босилека.