Ролята на лешника и неговите нотки в парфюмерията

Ролята на лешника и неговите нотки в парфюмерията

Малко хора знаят, че ароматните нотки на лешника в парфюма не идват от самия него, а се пресъздават изкуствено. Това важи и за всички останали ядки, които се използват като съставки в дрогериите. Използването на лешников аромат цели да балансира уханието, добавяйки нежни гурме нюанси във всяка една парфюмна комбинация.  Точно заради това, парфюмеристите предпочитат да го използват най- вече като средна или базова нотка в своите парфюми.

Историята на лешниците датира от повече от 9000 години, като произхода им започва от части на Азия и Европа. В днешно време, лешниковите ядки са широкоразпространени навсякъде, като Турция владее над 75% от производството им в света.

Използването на лешника в парфюмерията може да срещнете под различни форми  и варианти. Най- често използваните са следните:

  •   Обикновен лешник- В него се открива класическия мек, нежен привкус, в комбинация със сладникавия сметанов аромат, който има качествата да Ви върне отново в детството и в спомените от безгрижното минало.
  •   Печен лешник- Притежава по- изтънчена гурме ароматна нотка, която често предизвиква в ума Ви образи на кулинарни шоколадови изкушения и напитки, покрити изцяло от лешници. Това го прави подходящ за уханната комбинация с нежна ванилия и сметана.
  •   Листа от лешник- За разлика от останалите, тази нотка често се употребява като връхна, заради нейния по- силен и жизнен аромат, внасящ чувство на зеленина и освежаване. В същото време съставката не губи уханието си на лешникови ядки.

Ароматът на лешника успешно се комбинира с дървесните нотки на кедъра, екзотични плодови нотки, флорални, както и гурме нотки като шоколад, карамел, уханно кафе, ванилия и др.

Освен в парфюмерията, лешникът намира приложение в кулинарията и козметичната промишленост. Етеричните масла на ядката често намират приложение в домашното производство на свещи, сапуни и различни продукти за тяло.

В нашият онлайн магазин ще намерите многобройни парфюми, както дамски, така и мъжки, съдържащи нежни лешникови ароматни ухания. Разгледайте ги:

Cacharel Noa EDT 100ml дамски тестер

Lancome La Vie Est Belle L'Eau de Parfum Intense EDP 75ml дамски тестер

Roberto Cavalli Just Cavalli Gold EDP 75ml дамски тестер

Dupont Noir EDT 100 ml мъжки тестер

Valentino Uomo EDT 100ml мъжки тестер

А кой е Вашия любим парфюм с нотка на лешник?