производител : CHRISTIAN DIOR

Christian Dior е френски моделиер, най-известен с едноименната си модна къща, която често е наричан просто Dior.


Роден в морския град Granville на брега на Нормандия през 1905 г., той е син на богат производител на торове и е един от петте деца. След това той се премества със семейството си в Париж.
Въпреки, че родителите му са имали надежди за него да стане дипломат, Dior беше склонни артистично и започва да продава скици си на улицата, за да се снабди с джобни пари. При напускане на училище, Dior пое малка художествена галерия, която баща му купи за него, когато той и приятелят му започнаха работа с артисти като Пабло Пикасо.
След началото на Голямата депресия през 1929 г., смъртта на двамата майка му и брат му, и разпадането на бизнеса на баща си, Dior е бил принуден да затвори своя художествена галерия. След това той отиде да работи с моден дизайнер Robert Piguet, докато той е бил призован за военна служба през 1940.
В края на службата му през 1942 г., той започва да работи за моделиер Люсиен Long, където той и Pierre Balmain са основните дизайнери. По време на войната, Lelong - подобно на други френски ателиета включително Jeanne Lanvin и Nina Ricci - облечени съпругите на нацистките офицери и френски сътрудници като начин за запазване на модната индустрия в целия конфликт и за двете икономически и художествени причини.
Той основава къщата на Christian Dior на 16 декември, 1946 на ул.30 Avenue Montaigne в Париж, подкрепена от Marcel Boussac,магнат на памучния плат. Официално, къщата на Dior е открита през 1947 когато Dior показа първата си колекция.


Gianfranco Ferre е стилистичен директор на Christian Dior през 1989 г., на мястото на Марк Bohan. Той остава на този пост до 1997 г..
През 1997 г. Арно назначен британския дизайнер Джон Галиано да замени Марк Bohan в творчески кормилото. "Галиано има творчески талант много близка до тази на Christian Dior Той има същото извънредно смес от романтизъм, феминизма и модерността, която символизира Monsieur Dior През всичките си творения.Костюми, неговите рокли - човек може да намери прилики с стила Dior ", каза Арно на Галиано.

за страница
Показване на 1 - 12 от 38 артикула
Показване на 1 - 12 от 38 артикула